Kolagen - zaboravite na starenje kože sa ovim sastojkom

Imate problema s kožom? Kolagen je savršen za Vas

Nega kože protiv starenja je nemoguća bez da se u razgovoru ne pojave određeni sastojci, od kojih je jedan kolagen. Razlog za to? Između ostalih uloga, kolagen je najvažniji strukturni protein u našoj koži i odgovoran je za dobijanje punašne kože mladolikog izgleda. Ali zahvaljujući (ili tačnije, ne zahvaljujući) starenju i drugim spoljnim faktorima, naš kolagen se vremenom raspada. U pokušaju da vratimo taj kolagen, okrećemo se onome što je moguće brže, bilo da se radi o kremama od kolagena, sastojcima koji stimulišu kolagen, dodacima kolagena - lista se nastavlja. Ali sa svim različitim oblicima i vrstama nege kože kolagena, stvari mogu postati prilično zbunjujuće.

Prirodna Kozmetika Kolagen La PIEL Lana Jurcevic

Šta je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u Vašem telu, čineći oko trećinu proteinskog sastava. To je jedan od glavnih gradivnih elemenata kostiju, kože, mišića, tetiva i ligamenata. Kolagen se takođe nalazi u mnogim drugim delovima tela, uključujući krvne sudove, rožnjaču i zube.

Možete to shvatiti kao „lepak“ koji drži sve ove stvari na okupu. Zapravo, reč potiče od grčke reči "kólla", što znači lepak.

Šta radi u Vašem telu?

Postoji najmanje 16 vrsta kolagena. Četiri glavna tipa su tip I, II, III i IV.

Evo detaljnijeg pregleda četiri glavne vrste kolagena i njihove uloge u Vašem telu:

  • Tip I. Ovaj tip čini 90% kolagena u Vašem telu i sastoji se od gusto upakovanih vlakana. Pruža strukturu koži, kostima, tetivama, vlaknastoj hrskavici, vezivnom tkivu i zubima.
  • Tip II. Ova vrsta je napravljena od labavo upakovanih vlakana i nalazi se u elastičnoj hrskavici koja ublažava Vaše zglobove.
  • Tip III. Ovaj tip podržava strukturu mišića, organa i arterija.
  • Tip IV. Ovaj tip pomaže u filtraciji i nalazi se u slojevima kože.

Kako starete, Vaše telo proizvodi sve manje i manje kvalitetnog kolagena.

Jedan od vidljivih znakova ovoga je na Vašoj koži koja postaje sve manje čvrsta i podatna. Hrskavica takođe slabi sa godinama.

Kolagen i hranljive materije koje povećavaju njegovu proizvodnju

Sav kolagen započinje kao prokolagen. Vaše telo stvara prokolagen kombinovanjem dve aminokiseline - glicina i prolina. Ovaj postupak koristi vitamin C.

 

Možda ćete moći da pomognete svom telu da proizvede ovaj važan protein uzimajući dovoljno sledećih hranljivih sastojaka:

  • Vitamin C. Velike količine se nalaze u agrumima, paprikama i jagodama.
  • Belanjci, pšenične klice, mlečni proizvodi, kupus, špargla i pečurke.
  • Svinjska koža, kokošja koža i želatin i glicin se takođe nalaze u raznim namirnicama koje sadrže proteine.
  • Seme susama, kakao u prahu, indijski orah i sočivo.
Pored toga, Vašem telu su potrebni visokokvalitetni proteini koji sadrže aminokiseline potrebne za stvaranje novih proteina. Meso, živina, morski plodovi, mlečni proizvodi, mahunarke i tofu odlični su izvori aminokiselina.
Kolagen Prirodni Sastojak Pomaze U Nezi Koze La PIEL Lana Jurcevic

Stvari koje oštećuju kolagen

Možda još važnije, izbegavajte sledeća ponašanja koja uništavaju kolagen:
  • Jesti previše šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Šećer ometa sposobnost kolagena da se sam popravi. Smanjite potrošnju dodatog šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.
  • Suviše sunca. Ultraljubičasto zračenje može smanjiti proizvodnju kolagena. Izbegavajte prekomerno izlaganje suncu.
  • Pušenje. Pušenje smanjuje proizvodnju kolagena. To može oštetiti zarastanje rana i dovesti do bora.
Neki autoimuni poremećaji, poput lupusa, takođe mogu oštetiti kolagen.

5 PROBLEMI KOŽE KOJI KOLAGEN MOŽE POMOĆI

KOLAGEN ZA BORE

Kolagen je godinama sastojak kozmetičke industrije. Najviše zbog dokazane sposobnosti da se pomogne kod tankih linija i bora. Ali ako i dalje ne razumete zašto je kolagen tako neverovatan za starenje kože, naučimo.

U osnovi je sve u elastičnosti. Studije su pokazale da kolagen merljivo poboljšava elastičnost kože.

Šta to znači? Elastičnost se odnosi na sposobnost kože da se istegne i ‘odbije’. Takođe igra snagu ili punoću. Visoko elastična koža ima sposobnost da se nosi sa stresorima dana i probudi se izgledajući zdravo i osveženo.

KOLAGEN ZA AKNE

Kolagen je neophodna komponenta u zarastanju rana. Kao ključni gradivni element kože, kolagen se apsorbuje poput našeg omiljenog superheroja kada se dogodi povreda.

Kako to funkcioniše? Evo kako: akne stvaraju područje kože koje u osnovi ima mini krizu. Sa svakom začepljenom porom ili bubuljicom dolazi do prekomernog razmnožavanja bakterija. Ova bakterija izaziva oticanje, crvenilo, iritaciju, upale. A onda, naravno, počinjemo da ga dodirujemo.

Za zarastanje ovih upaljenih područja potrebno je vreme, TLC i, kako se ispostavilo, kolagen.

Kako kolagen za akne pomaže: Za početak, jednostavno dodavanje hidrolizovanog kolagena može pomoći u stvaranju pristojnih nivoa kolagena u telu. Pomaže u zaustavljanju prirodnog opadanja koje počinjemo da doživljavamo u dvadesetim godinama i održava kolagen lako dostupnim kada je Vašem telu najpotrebniji.

A kada našu kožu oštete akne, taj kolagen se dobro koristi za zarastanje rane. Kolagen igra ključnu ulogu u ožiljcima, jer ga imuni sistem koristi za zatvaranje rane i stvaranje „nove“ kože na tom području.

A šta je sa tom gadnom upalom? Jedna od ključnih aminokiselina koja se nalazi u hidrolizovanim suplementima kolagena, glicin, takođe deluje protivupalno.

Kolagen Za Negovanu Kozu Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

KOLAGEN ZA EKCEM

Iako se trenutno vodi debata o tome šta zapravo uzrokuje i pogoršava ekcem, svako ko se bori sa ovim stanjem kože može Vam reći: to je dugotrajno rešavanje, totalni bol, pa čak i pomalo misterija.
Iako trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da kolagen može sprečiti ekcem, ako se vratimo na deo akni, možemo naglasiti ulogu koju kolagen igra u zarastanju rana na koži.
Izbijanje ekcema gotovo je isto kao i bilo koja druga rana na koži - sve počinje sa upalnom fazom, a zatim se nastavlja u fazama zarastanja. Kolagen je glavni igrač u procesu zarastanja (a da ne pominjemo da je jedna od aminokiselina, glicin, takođe antiinflamatorna). Zato sledeći put kada se suočite sa dosadnim ekcemom, razmislite o dodavanju kolagena koji će vam pomoći u lečenju.

KOLAGEN ZA SUVU KOŽU

Da li se borite sa suvom kožom? Kolagen takođe može poboljšati hidrataciju naše kože. Studije su pokazale da 8 nedelja uzimanja kolagena značajno povećava hidrataciju kože.

KOLAGEN ZA CELULIT

Genetika je nešto protiv čega se ne možete boriti (što je u velikoj meri odgovorno za to da li je neko sklon celulitu), možete da računate na kolagen koji će Vam pomoći u borbi protiv njegovog izgleda na koži. Vidite, jedan od rezultata smanjenja nivoa kolagena je proređivanje kože.
Upravo ovo stanjivanje uzrokuje da pojava celulita i strija postane dramatičnija. Održavanjem visokog nivoa kolagena (što se pretvara u čvrstoću i elastičnost), manja je verovatnoća da će se koža srušiti u celulit. Istraživanje je pokazalo da je redovno uzimanje dodataka kolagena dovelo do jasnog poboljšanja kod žena sa umerenim celulitom.

KOLAGEN ZA OSTALE ZDRAVSTVENE KORISTI

Ublažavanje bolova u zglobovima

Kolagen pomaže u održavanju integriteta Vaše hrskavice, koja je gumeno tkivo koje štiti Vaše zglobove. Kako se količina kolagena u telu smanjuje sa starenjem, povećava se rizik od razvoja degenerativnih poremećaja zglobova poput osteoartritisa.
Neke studije su pokazale da uzimanje dodataka kolagena može poboljšati simptome osteoartritisa i smanjiti ukupni bol u zglobovima. U jednoj studiji, 73 sportista koji su svakodnevno konzumirali 10 grama kolagena tokom 24 nedelje doživeli su značajno smanjenje bolova u zglobovima tokom hodanja i odmora, u poređenju sa grupom koja ga nije uzimala.
Istraživači su pretpostavili da bi se dodatni kolagen mogao akumulirati u hrskavici i stimulisati Vaša tkiva da proizvode kolagen. Oni sugerišu da bi ovo moglo dovesti do smanjenja upale, bolje podrške zglobovima i smanjenog bola.

Kolagen može podići zdravlje vašeg srca

Istraživači su pretpostavljali da uzimanje dodataka kolagena može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Kolagen obezbeđuje strukturu vaših arterija, krvnih sudova koji prenose krv od vašeg srca do ostatka vašeg tela. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati slabe i krhke. To može dovesti do ateroskleroze, bolesti koju karakteriše sužavanje arterija. Ateroskleroza može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Ostale zdravstvene beneficije

Suplementi kolagena mogu imati i druge zdravstvene beneficije, ali nisu detaljno proučavani.
  • Kosa i nokti. Uzimanje kolagena može povećati snagu noktiju sprečavanjem lomljenja. Pored toga, može podstaći kosu i nokte da rastu duže.
  • Zdravlje creva. Iako ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju ovu tvrdnju, neki zdravstveni radnici promovišu upotrebu dodataka kolagena u lečenju crevne propustljivosti ili sindroma curenja creva.
  • Zdravlje mozga. Nijedna studija nije ispitivala ulogu dodataka kolagena u zdravlju mozga. Međutim, neki ljudi tvrde da poboljšavaju raspoloženje i smanjuju simptome anksioznosti.
  • Gubitak težine. Neki veruju da uzimanje dodataka kolagena može pospešiti gubitak kilograma i brži metabolizam. Nije bilo studija koje bi podržale ove tvrdnje.
Iako ovi potencijalni efekti obećavaju, potrebno je više istraživanja pre nego što se mogu doneti formalni zaključci.Kolagen Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.