ZIMSKA NEGA KOŽE: SPF KREMA ZIMI?

Dani se skraćuju, napolju postaje hladnije... to znači samo jedno - još malo i stiže zima i (nadamo se) sneg! Ali sa dolaskom hladnijih dana dolaze i nova skincare pitanja.

Da li moram da čuvam SPF kremu do sledećeg leta? Kako zimi brinuti o licu i koži? Kako zaštititi kožu zimi?

U nastavku potražite odgovore, savete i naše male trikove. 


Da li ste znali da vaša koža može i zimi da pati od sunca? Da tačno! UV zraci su prisutni tokom cele godine, pa je neophodno zaštititi kožu od sunca svaki put kada smo mu izloženi, u bilo koje doba godine, a ne samo leti. „Zimi mi nije potreban zaštitni faktor jer nema sunca i zato što su temperature niske“ jedna je od najvećih zabluda kada je u pitanju nega kože zimi. Ali zato što su sunčevi zraci zimi toliko jaki da deluju na nas i kroz najdeblje oblake, sunčevi zraci mogu naneti veliku štetu na našoj koži, čak i kada toga nismo svesni.


Kao što smo već saznali pre leta, postoje UVA i UVB zraci koji su odgovorni za preuranjeno starenje kože, dok UVC zrake blokira ozonski omotač, tako da na našu sreću nemamo štetnih efekata. UVA zraci prolaze kroz oblake, staklo i epidermu i vrlo duboko prodiru u kožu. Dugoročno gledano, mogu da promene ćelije i izazovu fotostarenje, alergije (ili netoleranciju na sunce), poremećaje pigmentacije, bubuljice, pa čak i razvoj karcinoma kože. UVA zraci stimulišu uništavanje elastičnih i kolagenih vlakana, što rezultira opuštenjem kože, gubitkom čvrstoće kože i nastankom bora, pa upotreba SPF kreme može imati anti-age efekat. UVB zraci, za razliku od UVA zraka, ne prodiru u oblake i staklo, već prolaze kroz epidermu i odgovorni su za preplanulost, ali i za opekotine, alergijske reakcije i rak kože. Zbog svih mogućih štetnih efekata, neophodno je zaštititi kožu i od UVA i od UVB zraka.


Zbog toga je prilikom izbora proizvoda za zimsku negu kože važno odabrati one koji sadrže zaštitni faktor SPF. Dermatolozi preporučuju da odaberemo one proizvode sa zaštitnim faktorom koji sadrže najmanje SPF 30. Budući da UVA zraci, koji mogu vrlo štetno delovati na našu kožu, prodiru u staklo, upotreba zaštitne kreme za lice sa SPF faktorom je neophodna čak i ako radite u kancelariji pored prozora ili provodite puno vremena u vožnji. Kremu sa zaštitnim faktorom treba nanositi na lice nekoliko puta dnevno, posebno ako se bavite aktivnostima koje podstiču na češće znojenje. Takođe se preporučuje da SPF kremu sa zaštitnim faktorom nanesete duž područja lica na druge delove tela koji su izloženi suncu. Na primer, ako ne nosite kapu, SPF kremu takođe treba naneti na uši, a ako nemate šal, zaštitni faktor stavite i na područje vrata. Ako ste putovali zimi i dane provodite u zimskim radostima okruženi snegom, sa poznatim rekvizitima kao što su šal, kapa i rukavice, sa sobom biste trebali imati kremu sa zaštitnim SPF faktorom. SPF faktor je toliko važan za uživanje u snegu jer 80% UV zraka dolazi od refleksije sunčevih zraka od snega do kože. Da bismo tu cifru stavili u kontekst, uporedićemo tih 80% reflektovanih sunčevih zraka od snega sa 25% sunčevih zraka odbijenih peskom leti! Ko bi rekao, zar ne?

 

Zamislite vrući letnji dan. Po ceo dan ste na plaži, malo ležite na suncu i upijate boju, zatim skačete u more da se osvežite, pa opet ležite na suncu, moru i tako dalje u krug. Koliko puta ste naneli SPF kremu na takav dan? Sigurni smo da ste svaki put kada ste izašli iz mora na telo naneli SPF kremu, a pre ulaska u more dodatno ste naneli sloj zaštitnog faktora na lice i gornji deo tela. (Bar se nadamo da ste takvu rutinu vodili leti! :)) Pa zašto ne biste SPF kremu nanosili nekoliko puta dnevno i zimi? Iako to ne shvatamo, zimski hladni uslovi uklanjaju SPF faktor sa našeg lica čak i više nego leti. Sneg i niske temperature u kombinaciji sa jakim vetrom uništavaju i uklanjaju slojeve zaštitnog faktora sa naše kože što rezultira smanjenom efikasnošću SPF kreme. Da biste primenili letnju rutinu zimi i tako odgovorili na nepovoljne zimske uslove, savetujemo vam da primenite zaštitni faktor svaka 2 sata umesto jednog jutarnjeg nanošenja SPF kreme.

U pomoći protiv štetnih sunčevih zraka, neka vam pomogne La PIEL Sun BABE krema za lice sa SPF 50 koja štiti kožu lica od štetnog sunčevog UVA i UVB zračenja. U svojoj formuli, pored izuzetno efikasnih UV filtera, sadrži i kombinaciju različitih ulja poput manga, badema, kokosa, masline i makadamije koja stvaraju prirodni zaštitni faktor. Krema za lice Sun BABE Face SPF 50 pored ulja sadrži i ši i kakao puter koji vašem licu pružaju potrebnu hidrataciju, sprečavaju gubitak vlage i isušivanje i pomažu u povećanju elastičnosti kože. Takođe je bezbedan za izuzetno osetljivu kožu, a takođe vam može pomoći da zalečite manje rane i opekotine. Sun BABE, koji vašem licu pruža zaštitu od štetnih UV sunčevih zraka, izuzetnu hidrataciju i potrebnu negu, takođe je bez alergena.


Da bismo upotpunili zimsku rutinu korišćenja SPF faktora u zaštiti i nezi kože, imamo još nekoliko trikova za vas. Pratite naše savete za lepotu i dočekajte proleće bez oštećenja, zatezanja ili perutanja kože i lica.

 

UMIVAJTE SE I TUŠIRAJTE U MLAKOJ VODI!

Iako znamo da je osećaj božanstven, pokušajte da izbegavate kupanje i tuširanje u prevrućoj vodi jer to dodatno pojačava isušivanje kože. Zimi izbegavajte upotrebu vrlo vruće vode, bilo za pranje ruku, lica ili za kupanje. Razlog tome je što visoka temperatura vode dehidrira kožu i oduzima ulje, ostavljajući ga suvim i crvenkastim. Topla voda takođe dodatno narušava hidrolipidni sloj kože, čime se održava prirodna ravnoteža vlage, a preporučuje se da tuširanje ne traje duže od 10 minuta. Posle tuširanja nikada ne smete osušiti kožu trljanjem, jer će to dodatno oštetiti kožu. Umesto trljanja, preporučujemo tapšanje po koži. Takođe, nikako nemojte preskakati nanošenje hidratantne kreme kako biste održali kožu negovanom i zdravom. Izbegavajte proizvode koji sadrže alkohol i proizvode na bazi sapuna, a nakon tuširanja nanesite bogatu kremu koja sadrži biljna ulja (arganovo ulje, bademovo ulje, maslinovo ulje). U tome vam može pomoći naše mleko za telo La PIEL Hidra BABE, koje sadrži biljna ulja, koja neguju i hidriraju vašu kožu i vraćaju joj vlagu i elastičnost.

POSEGNITE ZA PILINGOM! 

Piling u nezi kože jedan je od najvažnijih koraka na koji često zaboravljamo, a zimi je jednako važan kao i leti. To što je vaša koža prekrivena sa nekoliko slojeva odeće ne znači da morate prestati da koristite piling. Naime, akumulirajući mrtve ćelije, koža može izgledati napuknuto, a ako ne koristite pilinge, proizvodi za negu kože neće delovati podjednako dobro. Uklonite mrtve ćelije tako da aktivni sastojci iz hidratantne kreme prodru što dublje i budu što efikasniji. Budući da je zima, pri odabiru budite nežni prema koži i birajte one proizvode koji sadrže hranljiva ulja. Isprobajte La PIEL Coffee BABE piling za telo od kafe i šećera koji vrši piling kože, odnosno uklanja mrtve ćelije sa površine kože i podstiče je da se samo regeneriše, neguje i zaglađuje, što vašu kožu čini zdravom, mekom i negovanom. Da biste postigli najbolji efekat, kombinujte coffee BABE piling sa Hidra BABE mlekom za telo.

SVOME TELU DAJTE HIDRATACIJU! 

Zimi je hidratacija kože važnija nego ikad. Povećano sušenje kože usled vremenskih uslova, ali, još više, zbog suvog vazduha u zagrejanim prostorijama može prouzrokovati perut i zatezanje kože, što neće popraviti čak ni šminka. Štaviše, šminka na takvoj koži može izgledati vrlo neuredno. Ključ za rešavanje ovih problema je hidratacija. Zimi je vašoj koži potrebna dodatna količina hidratantnih krema koje štite i neguju kožu kako bi zaštitile lipidnu barijeru, na koju mogu uticati vremenski uslovi i suv vazduh. Suočeno sa takvim uslovima, vaše telo se bori sa gubitkom vode i dehidracijom, što kao rezultat ima da masnoće u koži teže upijaju vodu i lakše izlaze na površinu. Otuda neprijatan osećaj stezanja usled suvoće, ljuštenja i pojave malih rana i pukotina. Bez obzira na to koji tip kože imate, trebalo bi da posegnete za kremom koja je svakodnevno pomalo masna jer će vam pomoći da održavate kožu zdravom i uravnoteženom. Neka vam u tome pomogne mleko za telo La PIEL Hydra BABE, koje svojim prirodnim sastojcima dubinski hrani i neguje vašu kožu, sprečava gubitak vlage i vraća joj elastičnost. Pored hidratacije spolja, kožu je potrebno hidrirati i iznutra, pa vam preporučujemo da pijete što više vode ili biljnih čajeva, kako biste svom telu pružili preko potrebnu hidrataciju. Voda zadržava važnu ulogu u održavanju kože mekom i elastičnom, zbog čega je veoma važno piti dovoljno vode zimi. Bez vlage, koža gubi fleksibilnost, a isušivanje i perut neće biti samo „zimski problem“, već mogu postati i dermatološki. Suvoj i ispucanoj koži potrebno je najmanje 1,5 litra vode dnevno. Zato uvek imajte sa sobom bočicu vode i na taj način negujte kožu iznutra i izvana kako bi bila zdrava, meka i glatka

NEGUJTE SVOJE RUKE! 

Koža ruku koja je najizloženija trpi najviše štete tokom hladnijih meseci. U kombinaciji sa čestim pranjem ruku i većom upotrebom antibakterijskih dezinficijensa, mogu nastati čak i bolna oštećenja. Koža na našim rukama je tanja i sadrži manje lojnih žlezda nego na većini ostalih delova tela, pa je često teško održavati ruke vlažnima tokom hladnog vremena, ali i boravka na zagrejanim mestima, što može dovesti do suve kože koja u nekim slučajevima svrbi i puca. Upravo zbog ovog izlaganja hladnom vazduhu i sušenja u kombinaciji sa vrućim vazduhom, ne bi trebalo zanemariti negu ruku u zimskim mesecima. Zbog zimskih uslova, na vašim rukama mogu se pojaviti male pukotine, pa čak i infekcije. Da biste to izbegli, pokušajte da ugrejete ruke uz pomoć rukavica ili, nabolje, džepova, i ne zaboravite da uvek imate hidratantnu kremu za ruke. Takođe iz ormarića uklonite kreme i sapune koji sadrže puno veštačkih sastojaka, alkohola i parfema, jer takođe uklanjaju njegova ulja sa kože, a radije posežu za prirodnom kozmetikom. Budući da je masnija od kreme za ruke La PIEL, za zimske mesece preporučujemo La PIEL kremu za suve ruke i stopala koja je obogaćena keramidima, lanolinom, ši puterom i uljima poput avokada, jojobe i bademovog ulja. Budući da su keramidi lipidi koji čine kožnu barijeru, La PIEL krema za suve ruke i stopala zaštitiće vašu kožu od oštrih spoljnih uticaja zime i smanjiće gubitak vode. Lanolin i ši puter su takođe odgovorni za hidrataciju i vlaženje kože, dok ulja pomažu u nezi kože i pospešuju zarastanje ako je koža oštećena.

 

KORISTITE NEŽNE PROIZVODE!

Tokom zimskih meseci preporučuje se upotreba što nežnijih proizvoda za negu kože. Izbegavajte proizvode sa jakim mirisom i velikom količinom alkohola kako ne biste još više isušili kožu. Potražite šampone, sapune i hidratantne kreme koji imaju najlakšu moguću formulu da zadrže kožu tela, ali i lice, mekano i nežno na dodir.

PAZITE NA PREHRANU!

Baš kao i nega kože, kada je reč o izgledu i zdravlju kože, i prehrana takođe igra veoma važnu ulogu. Minerali, proteini i vitamini pomažu da vaša koža ostane zdrava i blistava, a ishrana je važna za održavanje kože unutra, možete je koristiti za jačanje imuniteta i izbegavanje neprijatnih „neželjenih efekata“ ekstremnih zimskih uslova. Kako sve zapravo započinje onim što unosimo u svoje telo, tokom zimskih meseci pokušajte da u svoju ishranu uvrstite što više voća i povrća (po mogućnosti onog bogatog antioksidantima kao što su pomorandže, mandarine, paprika, spanać, đumbir...), a izbegavajte namirnice koje sadrže aditive i konzervanse. Omega 3 masne kiseline čine kožu prirodno vlažnom, pa obogatite svoju ishranu nezasićenim masnim kiselinama, poput morske ribe, orašastih plodova i semenki.

NE ZABORAVITE NA USNE! 

I na kraju, ali ne najmanje važnan savet ćemo posvetiti vašim usnama. :) Koža usana je gotovo 70% tanja od kože ostatka tela što usne čini najosetljivijim delom tela. Pošto na usnama nema lojnih žlezda, koža na usnama brzo gubi vlagu, čineći je podložnijom isušivanju i pucanju od ostalih delova lica i tela. Postaju lomljive i suve zbog zime, vetra i hladnih temperatura u kombinaciji sa niskom UV zaštitom. Da biste sprečili neudobno pucanje i održali usne mekanima i zdravima, nahranite ih La PIEL „KISS ME“ balzamom za usne. Prirodna formula balzama za usne „KISS ME“, koja je obogaćena vitaminima i hranljivim sastojcima, pružiće vašim usnama potrebnu zaštitu, neguje ih i hidrira. I još nekoliko saveta, ako su Vam usne neudobno suve, nikako ih nemojte prelaziti jezikom. Iako u početku odgovara, koža na usnama se na taj način još više isušuje. Takođe Vam preporučujemo da jednom nedeljno pilingujete usne i pokušate da nosite što manje ruža. Ove zime sledite naše male savete i pružite usnama negu koja im je potrebna i zimi.


I na kraju, zališite se hidratantnim kremama, pilingima i, naravno, kremom za sunčanje, koja će kontinuirano hraniti i štititi vašu kožu, a istovremeno biti borac protiv UV zračenja. Zaštitite svoje lice i telo jer će vam dolaskom toplijih i sunčanih dana biti zahvalni na zimskoj brizi i pripremi za leto. Verujemo da se sada zimi nećete plašiti da izađete iz kuće, samo vodite računa o svojoj koži, toplo se oblačite i uživajte u zimskim radostima! :)

La PIEL proizvodi koji će Vam pomoći prilikom zimske njege kože lica i tijela:


1. La PIEL Sun BABE Face krema za lice sa SPF 50



2. La PIEL Coffee BABE piling & Hydra BABE mleko za telo paket 

 



3. La PIEL krema za suhe ruke i stopala 



4. La PIEL “KISS ME” lip balm  

 


Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.